Tempat Ku Berkarya

Saturday, 4 June 2011

Rabbit Me.

Nak tahu apa itu Rabbit?Arnab atau kelinci merupakan sejenis haiwan mamalia yang tergolong dalam famili Leporidae yang tergolong dalam order Lagomorpha.

Arnab mudah dikenali dengan telinganya yang panjang dan tirus, gigi acip tengah yang ketara dalam mulut, kaki belakangnya yang besar berbanding kaki depan, serta ekornya yang pendek. 

Arnab boleh hidup secara liar mahupun dijadikan haiwan peliharaan atau ternakan yang memberikan sumber makanan kepada manusia.

Dalam bahasa Melayu, perkataan "arnab" berasal dari bahasa Arab, iaitu arnab (أرنب). 

Perkataan "kelinci" pula lebih banyak digunakan dalam bahasa Indonesia, dan

berasal dari bahasa Belanda, yakni istilah konijntje yang bererti "anak arnab". 

Apapun, ini jelas menunjukkan bahawa masyarakat Nusantara mula mengenali arnab atau kelinci daripada perdagangan antarabangsa pada zaman silam, padahal di Pulau Sumatera ada satu spesies arnab asli (Nesolagus netscheri) yang baru ditemui pada tahun 1972. 

Nama saintifik famili "Leporidae" pula berasal dari perkataan lepus, iaitu arnab dalam bahasa Latin.

4 comments:

 1. wahhh... rabbit... febret nie... dulu umah aq ada bnyak arnab... tapi semua mati sebab kena penyakit berjangkit... ermmmmm... n yang paling best bila time buat satey daging arnab... perhhh... sedap...

  ReplyDelete
 2. wah byk mna tuu?
  mesti comey2 kan.. arnab spesis pa?
  arnab ni, yg besa jaaa...
  daging arnab sedap ka, rsa pa?

  ReplyDelete
 3. hahhahaaa... aq pon bela arnab yang besa2 ja... ang try la skali... daging arnab lagi sedap dari daging ayam... cuma isinya ckit laa...

  ReplyDelete
 4. haha... yaka...
  mkn daging arnab, erm... xlalu laaa...

  ReplyDelete